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  1. 50 工学研究科
  2. 5001 応用化学・生物化学専攻
  3. 学術雑誌論文

Viscoelastic and light scattering studies on thermally induced sol to gel phase transition in fish myosin solutions

http://hdl.handle.net/10087/3154
http://hdl.handle.net/10087/3154
22c29882-2648-474e-a1f2-7c22a60b615a
名前 / ファイル ライセンス アクション
B69_4_498.pdf B69_4_498.pdf (540.8 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2008-10-05
タイトル
タイトル Viscoelastic and light scattering studies on thermally induced sol to gel phase transition in fish myosin solutions
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 fish myosin
キーワード
主題Scheme Other
主題 thermally induced gelation
キーワード
主題Scheme Other
主題 viscoelasticity
キーワード
主題Scheme Other
主題 dynamic light scattering
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 Sawa, Kouchi

× Sawa, Kouchi

6792

Sawa, Kouchi

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Kondo, Shingo

× Kondo, Shingo

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Kondo, Shingo

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Ooi, Kazuko

× Ooi, Kazuko

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Ooi, Kazuko

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Ichikawa, Hisashi

× Ichikawa, Hisashi

6795

Ichikawa, Hisashi

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Dobashi, Toshiaki

× Dobashi, Toshiaki

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Dobashi, Toshiaki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Viscoelastic (VE) and dynamic light scattering (DLS) analyses of fish (white croaker) myosin solutions were performed at myosin concentrations of 30mg/ml for VE and 0.1mg/ml for DLS at 0.6 MKCl and pH 7.0 to clarify thermally induced gelation. The hydrodynamic radius Rh considerably decreased around 30-35oC. The shear modulus G was constant below 25oC and increased by incubating the sample at 30oC. G further increased as the temperature of the incubated sample decreased. The curves of G vs. T for different time courses showed a sharp peak around 35oC and a moderate peak around 60oC in the heating process, while a stepwise increase in G was observed around 30oC in the cooling process when the temperature was elevated to not more than 60oC. No distinct stepwise change was observed once the temperature of the sample exceeded 60oC. The absolute value of G strongly depended on the maximum elevated temperature and the incubation time at that temperature. The corresponding behavior of the viscosity h was observed for each time course. Based on these results, the mechanism of thermally induced gelation of myosin solutions is discussed in view of S-S bridge formation in the head and tail portions and unwinding/rewinding of coiled-coil a-helices in the tail portion.
書誌情報 Biopolymers

巻 69, 号 4, p. 498-507, 発行日 2003-08
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0006-3525
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA00566142
PubMed番号
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ PMID
関連識別子 12879495
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 info:doi/info:doi/10.1002/bip.10388
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
出版者
出版者 Wiley
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Journal Article
更新日
日付 2017-03-27
日付タイプ Created
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Ver.1 2023-06-19 13:16:05.434089
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